A Bakonyi Tündérfarm Panzió fejlesztése és
szolgáltatásainak bővítése

 • Kedvezményezett neve: Budatava 2000 Kft

 • Támogatott projekt címe: Bakonyi Tündérfarm panziófejlesztés

 • Pályázati azonosító száma: FC-1-1-1-2017-2018-00539

 • Szerződött támogatás összege: 41.246.271 Ft.

 • Támogatás mértéke: 70%

 • Támogatott projekt befejezési dátuma: 2020. 05. 14.

„A támogatott projekt a Kisfaludy
Turisztikai Fejlesztési Program keretében valósul meg”

A Bakonyi Tündérfarm Panzió fejlesztése és
szolgáltatásainak bővítése

A Tündérfarm Panzió Zirc melletti Tündérmajorban található, a turisztikai kínálatot így a Bakonyi hegység dominálja. A tiszta levegő, a természeti értékek, kincsek biztosítják azt az egyedi érzést, hogy pihenésre, kikapcsolódásra leljenek a látogatók. A feltöltődésre vágyókat is megihleti maga a környék, hisz kirándulók, családok, baráti társaságok kedvenc szabadidő helyszíne. A Bakonyi Tündérfarmot az adottságaiból fakadóan jelenleg igénybevevő köre: az
aktív turizmus szerelmesei, ezen belül a természetjárás és a lovasturizmus képviselői. A létesítmény elhelyezkedése közvetlenül a Bakony erdejéhez kapcsolódik, így a természetjárás szerelmesei szinte a szobáik ajtaján kilépve már a Bakony fái között találhatják magukat. Különböző turista útvonalak szelik át Zirc környékét, ezek közül is kiemelkedő jelentőséggel bír a Kék-túra útvonal, mely nem messze a farm mellett halad el. Az erdei turizmus szerelmesei elérhetik innen a Kőris-hegyet, a Gerence, Kerteskői, Száraz-Gerence, Tisztavíz- völgy mély, meredek oldalú völgyeit.

A projekt célja a Zircen található Bakonyi Tündérfarm Panzió felújítása, kapacitásainak bővítése és szolgáltatásinak fejlesztése. A panzió önbesorolás alapján jelenleg a 2*-os kategóriába sorolható. A szálláshely engedély szerint jelenleg 8 szobánk van, ezekben 16 férőhellyel. A fejlesztést követően pedig 14 szobával fogunk rendelkezni. A panzió jelenleg három jól elhatárolható, de jól egymásra is építhető szolgáltatásokra képes.

A három tevékenység a létesítmény adottságaiból fakadóan:

 • Üdülőfalu
 • Rendezvény központ
 • Lovas udvar

Az Üdülőfaluban jelenleg csupán 8 szoba szolgálja a szállást keresők igényeinek kielégítését. A Rendezvény központ biztosítja a szállást igénybe vevők ellátását (reggelivel, fél-, és teljes panzióval) a saját konyhával rendelkező étterem, nem csak a szállást igénybe vevők, hanem más vendégeket, rendezvényeket is kiszolgál. A Lovas udvar a panzió jellegének meghatározó eleme, a 20 ló befogadására alkalmas istálló, külső karámok, a lovagolni vágyók részére tan-, és díjugrató lovas pályákkal is rendelkezik. A panzió fejlesztés fő célja, hogy növelni lehessen a szállás kapacitást, mely a jelenlegi igénybevételeket a kiemelt idegenforgalmi időszakokban nem tudja kielégíteni. A szoba és ágyszám növelésének természetes 4 velejárója, hogy a mai panziókkal szembeni elvárások teljesítésével jelentősen növelhető a szállás értékesítésből származó árbevétel, melyhez szorosan kapcsolódik természetesen az ellátás árbevételének emelkedése is.

A tervezett fejlesztés megvalósulása kiemelt jelentőségű lehet Zirc idegenforgalmának alakulásában is, ugyanis az a lovas turizmus, az ahhoz kapcsolódó lovas rendezvények (a Nemzeti Vágta regionális előfutama, a Bakonyi Vágta) melyeket a Bakonyi Tündérfarm magáénak mondhat, fontosak a város életében. A tervezett fejlesztés alapvetően a vendégszobák számának növelése, azok színvonalának emelése (min 3 csillagos panzió), a meglévőknek erre a szintre emelése, a panzió informatikai, adminisztrációs tevékenységének kialakítása, energetikai fejlesztés. A megvalósítandó
szolgáltatások közül meghatározó jelentőségű a magas színvonalú szállás értékesítés, melynek megcélzott célcsoportjai az aktív turizmus, ezen belül a lovas turizmust igénybe vevők számának növelése, új szegmensként a vadász turizmus kiszolgálásába való bekapcsolódás.

A fejlesztés konkrét céljai:

 • 8 meglévő szoba felújítása,
 • 6 új szoba létrehozása,
 • Új turisztikai szolgáltatások bevezetése a régiek megtartása mellett,
 • A meglévő szobák minőségének fenntartása és fejlesztése,
 • Új célcsoportok elérése,
 • Energetikai fejlesztés